Kroatia – et fattig land?

Selv om Kroatia ser ut som et lite og fattig land, skjuler det seg mange naturressurser der. Det er som en skattkiste med mange forskjellige farger og dufter. Langs nesten hele kysten og i innlandet finnes det mange medisinske og aromatiske urter og krydderurter.

For slike planter er det allment kjent at de ikke krever mye stell gjennom året. De kan gro vilt på urørt karri grunn, slik som karstområdene i Dalamatia og på øyene utenfor.

Der vil plantene konkurrere om plassen, lyset og vannet. De vil også kjempe mot tørke og kulde, og av den grunn har disse plantene mer vitalitet og er mer helsebringende.

Det er estimert at omkring 3500 plantearter finnes i Dalmatia, og det gjør området til et av de rikeste floraområdene i Europa.

Mange små familiegårder i Kroatia fokuserer på å dyrke medisinske og aromatiske urter på grunn av det gode klimaet og  foretrukne jordsmonnet, men også fordi disse plantene bærer med seg en svært høy verdi.

Den økonomiske verdien av aromatiske, medisinske og selvhelbredende urter øker. Verdensmarkedets etterspørsel etter urter som har funnet sin plass i famasøytisk og  kosmetisk industri og innen næringsmiddelindustrien er raskt økende. Det har vist seg at urter er effektive i behandling og lindring ved mange sykdommer og forhold slik som astma, allergier, kreft, eksem, hormonelle forstyrrelser, migrene, artrose, kronisk utmattelse, fordøyelsesproblemer, depresjon, søvnløshet…

I Kroatia innhøstes  mest kamomille, salvie, lavendel, melissa, mynte, merian, koriander og røsslyng. I det siste har det vært økende etterspørsel etter immotelle, som har fått tittelen “gult gull” svært berettiget.

Bilder: hotell Podstine Hvar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *